OECD Türkiye Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü olarak da geçen OECD, takvimler 1 Aralık 2020’yi gösterdiğinde 2020 senesi ile ilgili ekonomik görünümünü yansıtmış olduğu bir rapor yayımladı. OECD, Covid-19 salgınının hala dünyayı olumsuz yönde etkilediğini ve de kısa vadeli görünümün hala sisli ve bulanık olduğunu söylüyor.
OECD Türkiye “Virüsle en az 6-9 ay daha yaşam sürmek gerçekten zor olacaktır. Salgının devam etmesi mümkündür ve amaçlanan virüs tedbirleri ile ya da şartlar gerektirirse tam karantina önlemleri almak zorunda kalacaktır. Bu da dünya çapında ekonomilerin büyümesine engel olacaktır.” diyor.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, salgının kontrol altına alınması halinde ve 2021 yılının son çeyreğinde aşının bulunması ve kullanılmaya başlanması halinde önümüzdeki 2 sene içinde küresel ekonomide aşama aşama ancak düzensiz bir toplarlanma olmasını tahmin ediyor.
Peki OECD Türkiye İçin Ne Diyor
Güçlü ekonomik teşvikler ve dışardan talep ile gelen Türkiye’de yaz aylarında başlayan toparlanma görüldüğü söyleniyor. Fakat Covid-19 vaka sayılarının sonbaharda tekrardan yükselişe başlaması ile birlikte politik destek, döviz kuru, cari açık, enflasyon oranları gibi değerlerde giderek küçülme görüldüğü bildiriliyor.
OECD, Türkiye’deki işsizlik oranının yükselmesi beklentisi içinde olduğunu belirtiyor. Cari açığın büyüklüğünü dile getiren OECD, yüksek prim oranlarının ve döviz kurlarındaki değer kaybının üzerinde durdu. OECD’ye göre eğer istikrar odaklı politikalar uygulanması halinde, Türkiye yerel ve uluslararası yönde güçlenme ve toparlanma yaşayabilir. Finans ve ekonomi alanında bunun gibi diğer yazılarımıza ulaşmak için tıklayınız.